zaterdag 14 juli 2012

Rookie-drivers.

Vandaag -toen we gingen douchen en wassen in de Flying J- kennisgemaakt met de 56-jarige Gregg, op pensioen na een lange loopbaan als mechanic op de luchthaven van Vancouver, Canada.
Hij is verhuisd naar Toronto na zijn scheiding om zo dichter te zijn bij zijn kinderen, maar hij wil terug naar Vancouver.
Hij heeft vorig jaar zijn vrachtwagen-rijbewijs gehaald (omdat hij wil rondreizen) en werkt sinds 4 maand bij SGT. Hij heeft een maand meegereden met een trainer (die zelf slechts 1 jaar ervaring had!?) en nu rijdt hij al 3 maand met een andere rookie (=nieuweling).
Een sympathieke goedlachse kerel, volgens ons onwijs moedig toen we hoorden hoe die laatste maanden verlopen waren. Gelukkig voor hem was hij volgende week rookie af. Want SGT heeft nogal een vreemde policy t.o.v. nieuwelingen:
-Gregg verdient 17cent/mile (=exact de helft van wat andere chauffeurs verdienen). Omgerekend komt dat neer op zo'n 900€ per maand. En hij huurt een kamer vaneen goeie 400$, waar hij nooit is.
-hij rijdt al 3 maanden non-stop met een andere nieuweling, een compleet vreemde waarmee je 24/24, 7/7 moet samen werken, eten, slapen, zitten wachten...in een ruimte van een paar vierkante meter. Het is voor ons als koppel zelfs niet altijd simpel...
-Toen ze juist samen reden, hebben ze in 8dagen 7verschillende trucks gehad: de ene viel in panne, de volgende aangebracht door de sleepdienst viel ook in panne, de volgende had maar 1bed ('i like him but not that much')...
De camion waar ze nu mee op baan zijn, heeft ca. 1,9miljoen km. Ze vermoeden dat de ruimte onder 'the bunk' als wc gebruikt is door de vorige chauffeur...:-\ .
-De firma laat hen lang wachten op nieuwe opdrachten, waardoor ze ook heel weinig kilometers doen. Dit weekend bvb. stonden ze stil op de truckstop van vrijdagavond tot maandagmorgen.
En toch bleef Gregg lachen...
Hoeveel Belgen zouden de moed hebben om op die leeftijd opnieuw te beginnen en respectloos behandeld te worden als een snotneus? Wij waarschijnlijk niet....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten