woensdag 15 augustus 2012

Rustdag 10.

En het wordt een onvergetelijke denken we. We zijn namelijk geariveerd in Memphis in de staat Tennessee.
De stad van de 3 Kings.
De stad van Elvis. En het is morgen 35 jaar geleden dat hij gestorven is. En daardoor zijn we midden in de Elvis'week beland! Bezoek aan Graceland en de 'candlelight vigil' vanavond staan dus op het programma.
En de stad van B.B.King, BluesBoyKing en zijn gitaar Lucille, één van de bekendste blues-goden.

Maar Memphis is meer dan muziek-kings en daarom hebben we -zoals een goede toerist betaamt maar vooral omdat we niet veel tijd hebben- een bustrip door de city geboekt die ons dan vanmiddag naar Graceland brengt. Het wordt genieten! En misschien ook een beetje voor jullie lezers.
En zoals ik al zei, zijn er 3kings en de derde is Martin Luther King, leider van de burgerrechten-beweging, die in Memphis vermoord is in 1968 op het balkon van zijn motelkamer.
En die kamer is nog altijd te bezichtigen in het motel Loraine, dat nu het 'national civil rights museum' is geworden.
Op de hoek van de straat zit de laatste bewoonster van het motel, die eruit is gezet toen het museum openging en die sedertdien als protest dagelijks daar zit. Ze vindt dat het geld dat besteed wordt aan het museum én dus de toeristen, moet gebruikt worden voor huisvesting voor de minder begoede buurt, zoals King het volgens haar zou gewild hebben. Om even stil van te worden...
En dan iets veel luchtigers: The Peabody hotel, dat voor deze week van Elvis al 2 jaar op voorhand volgeboekt was en waar de goedkoopste kamer zo'n 400dollar per nacht kost. Maar het hotel is vooral bekend voor 'the march of the ducks'. Op het dak van het hotel wonen een aantal eenden en die komen dagelijks met de lift naar beneden om dan naar de fontein in de lobby te waggelen en daar de dag door te brengen en 's avonds weer naar boven te waggelen. En 2keer per dag stropt het dus van het volk, dat elkaar verdringt om een glimp van de beestjes op te vangen. Crazy....maar wij hebben het ook geprobeerd :-)

En dan is er natuurlijk nog Beale Street, het hart van de Afro-Amerikaanse gemeenschap en van de bluesmuziek. De straat bruist, zelfs overdag, de muziek komt uit alle hoeken en in de muziek- en prullariawinkels kan je uren rondhangen. Super!
 En Elvis kom je hier natuurlijk ook tegen :-)
Nog geen goesting om op het vliegtuig te stappen? Nog altijd niet??? Dan laten we nog meer Memphis zien....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten