woensdag 19 september 2012

First nation.

Vanavond gestopt rond een uur of 8-en het is hier al pikdonker- op een parking met restaurant, motel en tankstation, waar nog andere vrachtwagens staan. Want als we nu doorrijden dan zijn we zoet voor zo'n kleine 290km door de onbewoonde wereld.
Daarjuist even doorgereden en afgeslagen naar 'lake simon'.
We kwamen uit in een indianen-wijk of reservaat zoals het hier ook genoemd wordt. Het was net of je door een getto of een zigeunerkamp reed...weer dat bevreemdende gevoel....

Wat gegoogeld over indianen in canada, want zij zijn the first nation én hebben het land zijn naam gegeven. 'Kanata' is immers Indiaans voor nederzetting.
Blijkbaar wonen hier nog zo'n 300000 geregistreerde Indianen en sommige onder erbarmelijke omstandigheden, met veel werkloosheid, armoede, alcoholisme...en zowel de Canadese overheid, die bvb minder onderwijsgeld voorziet voor de Indianen, als de indianen zelf, die hun land niet willen verlaten en geen belasting willen betalen, houden dit wellicht in stand.
Canada heeft natuurlijk, zoals iedere 'kolonist', de Indianen slecht behandeld. Zo waren er -tot in de jaren '70- de beruchte internaten, waar indiaanse kinderen gedwongen geplaatst werden 'to kill the indian inside them'. Mishandeling en misbruik waren er schering en inslag.
Pas in 2008 heeft de Canadese premier publiekelijk zijn spijt betuigd. Dus de onderdrukking van deze oorspronkelijke bevolking is nog van recente datum.
En als reactie vechten de Indianen terug, weigeren zich te onderwerpen aan de Canadese wetten. Zo vind je in Quebec bvb. casino's en sigarettenwinkels uitgebaat door indianen, waar de politie niets kan tegen beginnen.
Maar als je er als blanke buitenkomt, dan kan je wel gearresteerd worden....

En op internet las ik een verslag over het grote aantal indiaanse vrouwen die vermist worden,maar waar de plaatselijke politie niets mee doet omdat ze uit een reservaat komen. En daar gelden andere wetten...Af en toe wordt er dan een vrouw vermoord teruggevonden. Zoals Tiffany Morrison. En die naam herkende ik van een foto die we in Quebec genomen hadden...
 Stof tot nadenken...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten